• Home
  • Herkennen
  • Behandelen
  • Voorkomen
  • FAQ
  • Cookiebeleid
  • Blaasontsteking bij vrouwen

    Blaasontsteking komt veel voor bij vrouwen

    Vrouwen hebben vaker last van blaasontsteking omdat bij de vrouw de urinebuis korter is, waardoor ongewenste bacteriën gemakkelijker bij de blaas kunnen komen. Blaasontsteking komt bij vrouwen vooral voor als ze jong en seksueel actief zijn en op latere leeftijd, meestal na de overgang. Bijna de helft van de vrouwen met blaasontsteking krijgen binnen een jaar nogmaals een infectie aan de blaas. Ook vrouwen die zwanger zijn of met suikerziekte hebben een verhoogde kans op blaasontsteking.

    Is het acuut of chronisch?

    De meeste blaasontstekingen zijn ‘acute’ blaasontstekingen. Hier zijn het bacteriën die de ontsteking aan het slijmvlies veroorzaken. Is de constante ontsteking van de blaas het gevolg van een beschadiging aan het slijmvlies, dan spreken we van een ‘chronische’ blaasontsteking. Die kun je niet zelf behandelen met zelfzorgartikelen. Ga naar je huisarts als de klachten niet vanzelf overgaan.
    Gelukkig komt een chronische blaasontsteking zelden voor. Heb je toch regelmatig klachten, dan heb je waarschijnlijk last van acute blaasontstekingen die elkaar opvolgen

    women-blond-front

    "Als je hoogzwanger bent dan is plassen altijd een gedoe. Eerlijk gezegd moet je dan ook constant, en vaak een paar druppeltjes. Maar dit was toch anders. Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap, ik schrok wel. Maar het komt veel voor zeiden ze."

    Charlotte (35)

    Blaasontsteking & zwangerschap

    Als je zwanger bent heb je meer kans op blaasontsteking. De groeiende baarmoeder drukt op je blaas, waardoor het lastiger is de blaas volledig leeg te plassen. De achtergebleven urine is een ideale voedingsbodem voor bacteriën om zich te ontwikkelen en blaasontsteking te veroorzaken.

    Blaasontsteking als je zwanger bent? Handel snel

    Blaasontsteking is niet gevaarlijk voor je baby. Maar als je niet behandelt, kan de infectie overgaan in een nierbekkenontsteking. En die kan wel  gevaarlijk zijn voor je kindje en voor jezelf. Het is dus belangrijk blaasontsteking tijdig te herkennen. De drogist of apotheek heeft ook verschillende zelfzorgmiddelen op basis van bijvoorbeeld Cranberry Active of D-Mannose, die je met de huisarts kan overleggen. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Bij twijfel is het raadzaam om een naar de huisarts te gaan. De huisarts kan medicijnen voorschrijven tegen de blaasontsteking.

    blaasonsteking behandelen

    Vraag & antwoord

    Als je het vermoeden hebt van blaasontsteking dan kan je naar de huisarts gaan. Daar krijg je meestal antibiotica. Je kan er ook voor kiezen om bij een beginnende blaasontsteking bij de drogist of apotheek oplossingen te vinden. Zo zijn er diverse zelfzorgmiddelen op basis van bijvoorbeeld Cranberry Active te vinden. Daarnaast kan je je lichaam helpen door heel veel te drinken, maar liefst 1,5 tot 2 liter water per dag en bijvoorbeeld cranberry sap. Wil je zeker weten of er sprake is van een blaasontsteking dan kan je huisarts daarbij helpen, of je koopt een zelftest bij de drogist. Zo weet je vrijwel zeker of jouw klachten komen door een blaasontsteking. Heb je ergens twijfel over, dan is het altijd goed om je vragen bij de huisarts neer te leggen.

    Vaak zijn darmbacteriën de oorzaak. Die kunnen via de plasbuis binnendringen in de urinewegen en de blaas, zich daar ontwikkelen en een ontsteking veroorzaken.
    De kans op blaasontsteking is groter als je bijvoorbeeld je blaas niet helemaal leeg kunt plassen, of als je onvoldoende drinkt, bij slechte hygiëne, bij seks of tijdens zwangerschap.

    Meer vragen & antwoorden