• Home
  • Herkennen
  • Behandelen
  • Voorkomen
  • FAQ
  • Cookiebeleid
  • Blaasontsteking herkennen

    Hoe herken ik een blaasontsteking?

    Een (beginnende) blaasontsteking is meestal te herkennen aan heel vaak plassen. Zo kan het zijn dat je direct na het plassen weer aandrang voelt. Het plassen geeft een branderig gevoel en vaak zijn het maar een paar druppels. Ook kan het zijn dat de plas troebel is en stinkt. Bloedspoortjes in de urine, een lage rugpijn, of zeurend gevoel in de onderbuik kunnen daarnaast tekens zijn van een (beginnende) blaasontsteking. Het is erg belangrijk dat je (beginnende) blaasontsteking in een vroeg stadium ontdekt. De infectie hoeft dan geen gezondheidsrisico te vormen. Bij twijfel is het altijd verstandig advies aan de huisarts te vragen.

    women-hands-heart

    "Op de middelbare school had ik al eens een blaasontsteking gehad en onlangs had ik precies hetzelfde. Ik herkende het direct. Toen zei een vriendin dat ik eerst bij de drogist moest kijken."

    Esther (27)

    Als je het vermoeden hebt van blaasontsteking dan kan je naar de huisarts gaan. Daar krijg je meestal antibiotica of het advies om eens af te wachten. Je kan er ook voor kiezen om eerst bij de drogist oplossingen te vinden. Medische hulpmiddelen, zoals Roter Cysticare zijn vrij verkrijgbaar. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

    Meer over huisartsen en zelftesten

    Wie kan last krijgen van een blaasontsteking?

    Blaasontsteking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen of kinderen. Dit komt doordat bij de vrouw de vagina en anus dicht bij elkaar liggen. Bovendien is de plasbuis bij vrouwen ongeveer drie centimeter lang, bij mannen gemiddeld 14 centimeter. Zo kunnen darmbacteriën bij vrouwen gemakkelijker en sneller in de urinewegen en de blaas terechtkomen. Daar kunnen ze vervolgens een ontsteking veroorzaken.

    Blaasontsteking & vrouw

    Blaasontsteking & vrouw

    Blaasontsteking komt bij vrouwen vooral voor als ze jong en seksueel actief zijn en op latere leeftijd, meestal na de overgang. Bijna de helft van de vrouwen met blaasontsteking krijgen binnen een jaar nogmaals een infectie aan de blaas.

    Meer over Blaasontsteking & vrouw

    Blaasontsteking & man

    Blaasontsteking & man

    Blaasontsteking komt ook bij mannen voor, maar minder vaak dan bij vrouwen. Bij een man gaat blaasontsteking soms samen met een ontsteking van de prostaat. In zeldzame gevallen kan blaasontsteking overgaan in een nierbekkenontsteking.

    Meer over Blaasontsteking & Man

    Blaasontsteking & kind

    Blaasontsteking & kind

    Een urineweginfectie komt voor bij 7 per 1.000 kinderen jonger dan 1 jaar, evenveel meisjes als jongens. Bij kinderen ouder dan 1 jaar komt een urineweginfectie vooral voor bij meisjes

    Meer over blaasontsteking & kind

    Vraag & antwoord

    Als je het vermoeden hebt van blaasontsteking dan kan je naar de huisarts gaan. Daar krijg je meestal antibiotica. Je kan er ook voor kiezen om bij een beginnende blaasontsteking bij de drogist of apotheek oplossingen te vinden. Zo zijn er diverse zelfzorgmiddelen op basis van bijvoorbeeld Cranberry Active te vinden. Daarnaast kan je je lichaam helpen door heel veel te drinken, maar liefst 1,5 tot 2 liter water per dag en bijvoorbeeld cranberry sap. Wil je zeker weten of er sprake is van een blaasontsteking dan kan je huisarts daarbij helpen, of je koopt een zelftest bij de drogist. Zo weet je vrijwel zeker of jouw klachten komen door een blaasontsteking. Heb je ergens twijfel over, dan is het altijd goed om je vragen bij de huisarts neer te leggen.

    Vaak zijn darmbacteriën de oorzaak. Die kunnen via de plasbuis binnendringen in de urinewegen en de blaas, zich daar ontwikkelen en een ontsteking veroorzaken.
    De kans op blaasontsteking is groter als je bijvoorbeeld je blaas niet helemaal leeg kunt plassen, of als je onvoldoende drinkt, bij slechte hygiëne, bij seks of tijdens zwangerschap.

    Meer vragen & antwoorden

    Effectieve 5 daagse kuur bij blaasontsteking

    Roter Cysticare helpt!

    • Klinisch effectief bewezen 5 daagse kuur bij blaasontsteking
    • Vermindert na 48 uur de pijn bij het plassen en de plasdrang neemt ook af
    • Effect op de E-coli bacteriën in zowel de darmen, als in de urinebuis

    * Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing

    Meer weten?