Blaasontsteking komt ook bij mannen voor, maar minder vaak dan bij vrouwen. Bij een man gaat blaasontsteking soms samen met een ontsteking van de prostaat. In zeldzame gevallen kan blaasontsteking overgaan in een nierbekkenontsteking.
Bij blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas ontstoken. Soms zijn ook de urinebuis en heel soms de hogere urinewegen en nieren ontstoken. De boosdoeners zijn meestal darmbacteriën, zoals de E.coli bacterie. De bacteriën horen thuis in de darm. Soms komen ze via de urinebuis in de blaas terecht, nestelen zich in de blaaswand en veroorzaken een infectie. Een blaasontsteking is niet besmettelijk.
De kans op blaasontsteking is groter als de blaas niet volledig wordt leeg geplast, bijvoorbeeld vanwege een vergrote prostaat. De achtergebleven urine is namelijk een goede voedingsbodem voor schadelijke bacteriën. Je hebt ook meer kans op blaasontsteking bij een verminderde weerstand door bijvoorbeeld suikerziekte, of als je last hebt van blaas- of nierstenen of een katheter gebruikt.
"Ik was wel even verrast toen bleek dat ik een blaasontsteking had. Want dit kende ik helemaal niet, maar ik moest zo enorm vaak naar de wc. Ik dacht altijd dat dit een vrouwenkwaal was, maar het blijkt dat ook mannen het kunnen krijgen"
Het is belangrijk om (beginnende) blaasontsteking in een vroeg stadium te herkennen. Moet je vaak plassen of herken je een branderig gevoel tijdens het plassen, dan is een ontsteking aan de blaas misschien de boosdoener.
Je kunt ook een ziek, zwak gevoel ervaren. Als je prostaat of nierbekken ontstoken is, ben je meestal ook koortsig en kun je pijn ervaren tussen anus en balzak of een zeurderig gevoel in je zij. Vaak is het dan ook moeilijk om je plas op te houden. Omdat een blaasontsteking bij mannen vaak samengaat met een vergrote prostaat, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan advies geven hoe de blaasontsteking te behandelen.
Als je het vermoeden hebt van blaasontsteking dan kan je naar de huisarts gaan. Daar krijg je meestal antibiotica. Je kan er ook voor kiezen om bij een beginnende blaasontsteking bij de drogist of apotheek oplossingen te vinden. Zo zijn er diverse zelfzorgmiddelen op basis van bijvoorbeeld Cranberry Active te vinden. Daarnaast kan je je lichaam helpen door heel veel te drinken, maar liefst 1,5 tot 2 liter water per dag en bijvoorbeeld cranberry sap. Wil je zeker weten of er sprake is van een blaasontsteking dan kan je huisarts daarbij helpen, of je koopt een zelftest bij de drogist. Zo weet je vrijwel zeker of jouw klachten komen door een blaasontsteking. Heb je ergens twijfel over, dan is het altijd goed om je vragen bij de huisarts neer te leggen.
Vaak zijn darmbacteriën de oorzaak. Die kunnen via de plasbuis binnendringen in de urinewegen en de blaas, zich daar ontwikkelen en een ontsteking veroorzaken.
De kans op blaasontsteking is groter als je bijvoorbeeld je blaas niet helemaal leeg kunt plassen, of als je onvoldoende drinkt, bij slechte hygiëne, bij seks of tijdens zwangerschap.
1988 van 2034 vond dit nuttig