• Home
 • Herkennen
 • Behandelen
 • Voorkomen
 • FAQ
 • Cookiebeleid
 • In de overgang en blaasontsteking

  Blaasontsteking & de overgang

  Vrouwen hebben na de overgang meer kans op blaasontsteking. Dat heeft te maken met de veranderende hormoonspiegels. Het slijmvlies van de vagina wordt droger en melkzuurbacteriën verdwijnen. Hiermee neemt de natuurlijke bescherming tegen bacteriën af. Ook het slijmvlies van de urinebuis wordt dunner en de sluitspier sluit minder goed. Darmbacteriën kunnen daardoor makkelijker binnendringen en blaasontsteking veroorzaken.

  women-brown-front

  Zo herken je blaasontsteking

  Een (beginnende) blaasontsteking begint meestal met heel vaak moeten plassen. Zo kan het zijn dat je direct na het plassen weer aandrang voelt om te plassen. Het plassen geeft hierbij een brandend gevoel en is vaak troebel en het stinkt. Ook bloedspoortjes in de urine, een lage rugpijn, of zeurend gevoel in de onderbuik kunnen tekens zijn van een (beginnende) blaasontsteking.

  Vraag & antwoord

  Als je het vermoeden hebt van blaasontsteking dan kan je naar de huisarts gaan. Daar krijg je meestal antibiotica. Je kan er ook voor kiezen om bij een beginnende blaasontsteking bij de drogist of apotheek oplossingen te vinden. Zo zijn er diverse zelfzorgmiddelen op basis van bijvoorbeeld Cranberry Active te vinden. Daarnaast kan je je lichaam helpen door heel veel te drinken, maar liefst 1,5 tot 2 liter water per dag en bijvoorbeeld cranberry sap. Wil je zeker weten of er sprake is van een blaasontsteking dan kan je huisarts daarbij helpen, of je koopt een zelftest bij de drogist. Zo weet je vrijwel zeker of jouw klachten komen door een blaasontsteking. Heb je ergens twijfel over, dan is het altijd goed om je vragen bij de huisarts neer te leggen.

  Vaak zijn darmbacteriën de oorzaak. Die kunnen via de plasbuis binnendringen in de urinewegen en de blaas, zich daar ontwikkelen en een ontsteking veroorzaken.
  De kans op blaasontsteking is groter als je bijvoorbeeld je blaas niet helemaal leeg kunt plassen, of als je onvoldoende drinkt, bij slechte hygiëne, bij seks of tijdens zwangerschap.

  Meer vragen & antwoorden