• Home
 • Herkennen
 • Behandelen
 • Voorkomen
 • FAQ
 • Cookiebeleid
 • Werkzame stoffen

  Welke werkzame stoffen zijn er bij blaasontsteking?

  Bij de drogist zijn verschillende soorten medische zelfzorgmiddelen en zelfzorgmedicijnen verkrijgbaar voor de behandeling of ter voorkoming van blaasontsteking. De meeste producten zijn geschikt voor volwassen vrouwen en soms voor zwangere vrouwen, kinderen of mannen. Dus laat je informeren bij de drogisterij of lees de bijsluiter of gebruiksaanwijzing goed of het product voor jou geschikt is.
  De stoffen kunnen ook verschillend zijn in werking. Zo zijn er producten die de overtollige E-coli bacteriën in de blaas aanpakken, en anderen die een beschermende laag rondom de blaaswand geven, waardoor de bacteriën weggeplast worden. En soms is er sprake van een combinatie.

  red-fruit

  Werkzame stoffen bij blaasontsteking op een rij

  Berendruifblad, al decennia bekend

  Berendruifblad, al decennia bekend

  Zelfzorgartikelen op basis van de berendruifblad zijn traditionele kruidengeneesmiddelen. Berendruifblad wordt al decennia gebruikt bij blaasontsteking.

  Propolis en Hibiscus

  Propolis en Hibiscus

  Propolis is al sinds de Griekse oudheid bekend om haar ontstekingsremmende eigenschappen. De flavonoïden in dit hars verminderen, samen met het extract van hibiscus (bloemkelken), het vermogen van de E.coli bacterie om zich aan het blaasslijmvlies te hechten. Daardoor is de kans op besmetting vanuit de darm naar de blaas kleiner geworden.

  Cranberry Active

  Cranberry Active

  Cranberry-Active in diverse medische zelfzorgmiddelen zorgt voor een laagje in de blaaswand zodat bacteriën zich minder goed hechten. Medische zelfzorgmiddelen worden vaak preventief voorgesteld. Vooral in tijden van mindere weerstand kan dit een goede optie zijn om een herhaalde blaasontsteking te voorkomen.

  Vraag & antwoord

  Bij kinderen is het belangrijk om de symptomen van een blaasontsteking vroeg te herkennen. Soms helpt het om een plasdagboek bij te houden. Je noteert hierin gedurende twee dagen wanneer, wat en hoeveel je kind drinkt en hoe vaak en hoeveel het plast. Deze informatie kun je dan bespreken met je huisarts. Sommige klachten horen misschien gewoon bij de leeftijd of komen door plasgewoonten of de werking van de blaas. Overleg met je huisarts wat je het beste kunt doen.

  Medische zelfzorgmiddelen en zelfzorgmedicijnen zoals Roter Cysticare zijn vrij verkrijgbaar bij je (online) drogist of apotheek.

  Roter Cysticare is een medisch hulpmiddel te gebruiken bij urineweginfecties. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

   

  • Drink veel water, ook al is dat vervelend als plassen pijnlijk is. Je zorgt zo voor een goede doorspoeling en je geeft bacteriën minder kans zich te hechten aan de blaaswand.
  • Je kan naar de huisarts om je urine te laten controleren.
  • Bij blaasontsteking zal de arts waarschijnlijk een antibioticakuur voorschrijven.
  • Je kunt ook direct zelf actie ondernemen. Je drogist of apotheek biedt diverse medische zelfzorgmiddelen en zelfzorgmedicijnen op basis van traditionele kruiden. Zoals Roter Cysticare en Roter Cystiberry, voor het behandelen en/of voorkomen van blaasontsteking.
  Meer vragen & antwoorden